Vad innebär personlig assistans?

Det finns idag ganska många som har behov av det som heter personlig assistans. På www.ekensassistans.se finns det ett assistansbolag om det är så att du har behov av ett. Varför har man då personliga assistenter? Jo det är då man har behov av hjälp i sin vardag med det som kallas för grundläggande behov. Det kan vara att man måste ha hjälp med att äta, att klä av eller på sig, tvätta sig eller andra saker. Det finns krav för att man ska ha rätt till personlig assistans. Man måste vara under 65 år till exempel. Sedan måste man som sagt ha behov av hjälp med grundläggande behov. 

Vad gör en personlig assistent?

En personlig assistent är något man får om man har rätt till personlig assistans. Ofta är det en eller flera personer som hjälper dig med dina behov. Det en personlig assistent gör är att hjälpa dig så att du ska kunna leva så självständigt som möjligt och på det sätt du vill. De ska göra de saker du inte klarar av, som omfattar grundläggande behov. Det kan vara att du behöver hjälp med att tvätta dig, äta, klä av dig och klä på dig, andas och gå på toaletten.

För att få assistenter så måste du ansöka om det och det görs antingen via Försäkringskassan eller kommunen. Om det är mindre än 20 timmar per vecka  du behöver hjälp så är det kommunen du ansöker hos, annars är det Försäkringskassan.

18 Dec 2020