10 fakta om tidig barndomsutveckling du behöver veta

Från födseln kan bebisar se och höra

Bebisen ser mammans ansikte och älskar att svara på hennes leenden och ljud. Vårdgivarens ansikte är det favorit som den unga bebisen vill titta på. Mamman bör börja prata med sitt barn från födseln – och även före födseln.

 Små bebisar behöver konsekvent lyhörd vård

Bebisar kommunicerar genom att reagera på minsta rörelse och ljud, till och med lukten av mamman. När mamman svarar tillbaka blir interaktionen mellan mamman och barnet som en dans. Denna speciella relation kan etableras under matning från de allra första dagarna. Barnet "fäster" säkert till den person som konsekvent håller om henne, älskar henne och hjälper henne att känna sig trygg. Denna anslutning eller bindning varar under en livstid.

Barn är nyfikna

De vill ta reda på hur de kan förändra och påverka människor och saker omkring dem, redan från de första månaderna av åldern.
Barn lär sig genom att leka och pröva på saker och genom att observera och kopiera vad andra gör. Det finns en pågående interaktion mellan barnet och hennes omgivning som påverkar barnets utveckling.

Mycket av det barn lär sig lär de sig när de är väldigt små

Hjärnan utvecklas snabbast före födseln och under de första två levnadsåren. God hälsa, bra näring och omvårdnad är särskilt viktigt under denna tid. Åttio procent av den mänskliga hjärnans struktur tar form mellan 0-3 år och 90 procent av den mänskliga hjärnans struktur tar form fram till 5 års ålder.

Barn behöver en säker miljö när de lär sig

Barn utforskar alltid nya saker och lär sig nya färdigheter. De behöver en ren, säker och skyddad fysisk miljö för att vara säkra från skador och olyckor medan de leker och lär sig. Mer än 200 miljoner barn under 5 år uppfyller inte sin utvecklingspotential.

Barn är de första forskarna

Leken ger barn många möjligheter att tänka och lösa problem. Barn kan lära sig genom att leka med kastruller och stekpannor, koppar och skedar och andra rena och säkra hushållsartiklar. De lär sig genom att slå, tappa och stoppa i saker och ta ut saker ur behållare. Barn lär sig genom att stapla saker och se saker falla, och testa ljudet från olika föremål genom att slå dem tillsammans. Lek är som barns "arbete".

Ansträngningar för att förbättra tidig barnutveckling är en investering, inte en kostnad

För varje dollar som spenderas på att förbättra tidig barnutveckling kan avkastningen vara 8,14 dollar. Avkastnings-/kostnadskvoten är högst i tidig barndom.

Var uppmärksam på dina barns rörelser, ljud och gråt

Barn kommunicerar för att uttrycka sina behov. Till exempel visar bebisar hunger genom att bli kinkiga, suga på handen eller flytta huvudet mot bröstet. Med hjälp av dessa ledtrådar kan en mamman lära sig att känna igen att ett barn är hungrigt innan barnet börjar gråta.

Barns utveckling kan främjas genom enkla aktiviteter som är lämpliga för åldern som lätt kan göras hemma

Till exempel, för att hjälpa barnet att följa ett föremål kan du visa en färgglad kopp för ditt barn, precis utom räckhåll. När du är säker på att barnet ser koppen, flytta den långsamt från ena sidan till den andra och upp och ner, framför barnet. Flytta sedan koppen närmare. Uppmuntra barnet att sträcka sig efter koppen och ta tag i handtaget. Beröm hennes insatser.

Att kopiera barnets ljud och gester startar ett bra kommunikationsspel

Det hjälper mamman att titta noga på barnet, vara lyhörd för barnets ljud och rörelser och följa – svara på – barnets ledtråd. Redan innan barnet kan tala njuter det av att kunna kommunicera genom sina ljud och rörelser.

12 May 2023