Satsa på nyttigt godis

Lösgodis som det på bilden, det gillar både jag och barnen, men, det är inte nyttigt att äta, inte för tänderna enligt tandläkaren och kanske inte heller för kroppen i sig. Jag har kollat runt lite efter nyttiga alternativ till godis och snax som man kanske kan ta till själv. Jag har bland annat hittat ett par recept på godis utan socker. Tänkte jag ska dela med mig av dessa.

Godis utan socker

Snickerspraliner med choklad

  • 100 gram mörk choklad
  • 0,5 dl jordnötter
  • 0,5 dl osötat jordnötssmör

Så här gör du :
Krossa jordnötterna lätt och blanda ihop dem med jordnötssmöret i en kastrull. Värm jordnötsblandningen på svag värme. Smält chokladen i ett vattenbad eller i micron. Häll sedan det mesta av chokladen (men spara lite!) i botten på små formar och låt den stelna i kylskåpet 10-15 minuter. Fyll sedan upp med formarna med jordnötsröran och toppa med den sista chokladen. Låt stelna i frysen innan du tar ut pralinerna ur formarna.

Chokladdoppade frukter och dadlar

  • Blandad frukt, exempelvis kiwi, jordgubbar, banan, dadlar
  • Mörk choklad (gärna minst 70-procentig kakaohalt)

Så här gör du :
Skär frukterna i två centimeter tjocka skivor (jordgubbarna kan vara hela) och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt, skärbräda eller form som får plats i frysen. Låt frysa i cirka en timme. Smält den mörka chokladen och doppa frukterna med hjälp av en gaffel, glasspinne eller grillpinne. Lägg sedan tillbaka de nu chokladdoppade frukterna på den iskalla plåten. Låt vila i cirka tio minuter.

Grönkålschips

  • Grönkål
  • Olja (gärna sesamolja, även om olivolja och rapsolja också funkar bra!)
  • Salt (och eventuellt chiliflakes)

Så här gör du :
Dra bort grönkålsbladen från stjälken och riv dem i mindre bitar. Lägg sedan bladen i en skål och ringla lite olja över och krama in oljan i bladen. Sprid ut bladen på en plåt så att de inte ligger i högar. Ställ plåten i ugnen på 200 grader i cirka fem minuter, chipsen ska bli krispiga. Håll dock ett halvt öga på grönkålschipsen hela tiden – de blir lätt brända. Krydda sedan med salt och chiliflakes och njut!

28 Jun 2018