Tårtbakning och kalas

En av töserna fyller snart år och det innebär att vi snart måste baka tårta och ställa till med kalas. Jag ska bara iväg på en konferens först, men sen är det dags att kalasa oss lite. Det blir två kalas i år. Ett för hennes kompisar och så ett för familjen och släkten. Måste ordna present med, eller ja presenter. Hon har en massa saker på sin önskelista. Hittade för övrig ett recept på en retro tårta och den måste jag ju nästan testa att baka.

Retrotårta

Denna tårta kallas även för Charlotte Russe-tårta. Först bakar man en rulltårta; 

3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)
1 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk eller vatten
Fyllning
ca 2 dl sylt t ex hallon, jordgubbs, hjortron, blåbär, äppelmos eller hasselnötskräm

Sätt ugnen på 250˚C.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna 30x40 cm (för 20 bitar). Smörj det med lite matfett.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det i äggsmeten. Rör ner vätskan.
Bred ut smeten jämnt i långpannan. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.
Strö lite strösocker jämnt över kakan. Stjälp upp den på ett bakplåtspapper på galler. Dra försiktigt bort papperet som kakan gräddats på.
Fyllning: Bred sylten i ett jämnt lager över den varma kakan. Rulla ihop från långsidan med hjälp av papperet. Låt rulltårtan svalna i papperet med skarven ner.

Sedan gör man så här:

Klä en skål med plastfilm.

Skär upp 12-15 skivor av en rulltårta.

Täck skålens insida med rulltårteskivorna.

Häll i hallonmoussen.

Ställ i frysen i minst 4 timmar.

Lossa och ta bort plastfilmen.

Tina långsamt i kylskåp före servering.

29 jun 2018