VELOURMAMMA

- bara kärlek -

 

Välkommen till den genusinriktade familjebloggen Velourmamma. Här är alla välkomna - mammor som pappor och barn. Vi diskuterar genus, färger på barnkläder, könsroller och vardagen med barn i allmänhet. Men det är långt ifrån allt! Detta är en ljus blogg som sprider kärlek, även när åsikter går isär.

 

 

Denna blogg skrevs tidigare av Velourmamman själv i egen hög person, hon bodde (och bor kanske fortfarande) i Umeå och är både mamma och journalist. Namnet hon valde till sig själv - Velourmamman - antyder en förkärlek för retromode och inredning från 60-70-talen. Bloggen fortsätter i denna retroanda och kommer att inkludera en del pyssel, DIY, retroinspirerat mode.

 

 

10 fakta om tidig barndomsutveckling du behöver veta

12 May 2023

Från födseln kan bebisar se och höra

Bebisen ser mammans ansikte och älskar att svara på hennes leenden och ljud. Vårdgivarens ansikte är det favorit som den unga bebisen vill titta på. Mamman bör börja prata med sitt barn från födseln – och även före födseln.

 Små bebisar behöver konsekvent lyhörd vård

Bebisar kommunicerar genom att reagera på minsta rörelse och ljud, till och med lukten av mamman. När mamman svarar tillbaka blir interaktionen mellan mamman och barnet som en dans. Denna speciella relation kan etableras under matning från de allra första dagarna. Barnet "fäster" säkert till den person som konsekvent håller om henne, älskar henne och hjälper henne att känna sig trygg. Denna anslutning eller bindning varar under en livstid.

Barn är nyfikna

De vill ta reda på hur de kan förändra och påverka människor och saker omkring dem, redan från de första månaderna av åldern.
Barn lär sig genom att leka och pröva på saker och genom att observera och kopiera vad andra gör. Det finns en pågående interaktion mellan barnet och hennes omgivning som påverkar barnets utveckling.

Mycket av det barn lär sig lär de sig när de är väldigt små

Hjärnan utvecklas snabbast före födseln och under de första två levnadsåren. God hälsa, bra näring och omvårdnad är särskilt viktigt under denna tid. Åttio procent av den mänskliga hjärnans struktur tar form mellan 0-3 år och 90 procent av den mänskliga hjärnans struktur tar form fram till 5 års ålder.

Barn behöver en säker miljö när de lär sig

Barn utforskar alltid nya saker och lär sig nya färdigheter. De behöver en ren, säker och skyddad fysisk miljö för att vara säkra från skador och olyckor medan de leker och lär sig. Mer än 200 miljoner barn under 5 år uppfyller inte sin utvecklingspotential.

Barn är de första forskarna

Leken ger barn många möjligheter att tänka och lösa problem. Barn kan lära sig genom att leka med kastruller och stekpannor, koppar och skedar och andra rena och säkra hushållsartiklar. De lär sig genom att slå, tappa och stoppa i saker och ta ut saker ur behållare. Barn lär sig genom att stapla saker och se saker falla, och testa ljudet från olika föremål genom att slå dem tillsammans. Lek är som barns "arbete".

Ansträngningar för att förbättra tidig barnutveckling är en investering, inte en kostnad

För varje dollar som spenderas på att förbättra tidig barnutveckling kan avkastningen vara 8,14 dollar. Avkastnings-/kostnadskvoten är högst i tidig barndom.

Var uppmärksam på dina barns rörelser, ljud och gråt

Barn kommunicerar för att uttrycka sina behov. Till exempel visar bebisar hunger genom att bli kinkiga, suga på handen eller flytta huvudet mot bröstet. Med hjälp av dessa ledtrådar kan en mamman lära sig att känna igen att ett barn är hungrigt innan barnet börjar gråta.

Barns utveckling kan främjas genom enkla aktiviteter som är lämpliga för åldern som lätt kan göras hemma

Till exempel, för att hjälpa barnet att följa ett föremål kan du visa en färgglad kopp för ditt barn, precis utom räckhåll. När du är säker på att barnet ser koppen, flytta den långsamt från ena sidan till den andra och upp och ner, framför barnet. Flytta sedan koppen närmare. Uppmuntra barnet att sträcka sig efter koppen och ta tag i handtaget. Beröm hennes insatser.

Att kopiera barnets ljud och gester startar ett bra kommunikationsspel

Det hjälper mamman att titta noga på barnet, vara lyhörd för barnets ljud och rörelser och följa – svara på – barnets ledtråd. Redan innan barnet kan tala njuter det av att kunna kommunicera genom sina ljud och rörelser.

Tar du NAD-tillskott?

20 Apr 2023

NAD+ är ett koenzym som finns i varenda liten cell i kroppen, eller i allt levande för att vara exakt. Det enzymet ser till att transportera elektroner i den allra sista lilla länken när maten vi äter och ljuset vi får ska omvandlas till energi. 

När vi blir äldre så får vi inte lika mycket energi av samma mängd ljus och föda som när vi var yngre och det beror till stor del på att vi får ett underskott på NAD+ i våra celler och mitokondrier. Då kan man tillföra detta till kroppen i form av ett tillskott. Du kan hitta bästa NAD hos Fitnessfrank som testat dem och berättar mer. 

Fördelar med att ta NAD+

Det är allt mer vanligt att ta NAD+ tillskott och även om det främst är de som redan är rena hälsoprofeter så blir vanligt folk, som du och jag, mer medvetna om fördelarna. Men om du inte ha koll på vad det positiva är så kan jag lista:

  • Ger högre nivåer med energi - extra bra för oss kvinnor som kanske inte längre räknas som ungdomar.
  • Ger bättre hjärnfunktioner - så man kanske slipper minnesluckor när man blir äldre.
  • Minskar tröttheten - men också andra problem som brukar komma med åldern.

Har du aldrig testat NAD tillskott så kan jag rekommendera dig att prova. Du kommer snabbt märka att det faktiskt gör skillnad. Så nu kan du komma igång med träningen igen, och bli lite piggare. 

Kul aktiviteter med barn - ute och inne

29 Nov 2022

"Mamma, jag har tråkigt"... Det är vad många mammor hör runt om i världen ganska så ofta. Även pappor så klart. Då kan det vara bra att ha ett gäng med tips på saker att hitta på, både inne och ute. Det är vad jag ska dela med mig av idag. Välj aktivitet efter tid på året, väder och så vidare!

Inomhusaktiviteter

Läsa böcker tillsammans brukar alltid vara trevligt. Det går att låna på biblioteket med, så du inte behöver köpa. Brädspel är annars alltid en rolig grej att göra hemma med barn beroende på deras ålder och det finns massor att välja på.

En annan kreativ inomhusaktivitet för barn är att göra origami. Denna pappersvikningskonst har funnits i århundraden och det finns massor av onlineresurser där du kan hitta instruktioner för barn att bli kreativa.

Utomhusaktiviteter

Sedan går det ju även att hitta på en massa skoj utomhus. Ett tips är att testa en så kallad naturlekpark, eller vattenlekpark från https://cadoaqua.se/

Ta en kikare och ditt barn och bege er sedan till en lokal park eller ut på ett fågelskådningsuppdrag. Denna tysta utomhusaktivitet är lika delar stimulerande och lugnande, så ditt barn kommer att kunna träna mindfulness samtidigt som ni båda kommer i kontakt med naturen.

Är det bra väder ute, så funkar det alltid att bada! Är det höst så är en promenad med svamplockning som kan ordnas. Under vintern, då det finns snö så kan ni tävla om att bygga största snögubben.

Tips på pyssel, lekar och aktiviteter att göra med barn

3 May 2022

När det är långhelg, semester eller VAB, så kan dagarna kännas långa, om barnen blir allt för uttråkade. Därför är det bra att ha en del pyssel, lekar och aktiviteter på lager att ta fram!

Något många barn gillar att greja med, det är lera/play doh. Det är inte ett måste att köpa, utan det går utmärkt att göra egen! Det finns många bra "recept" på nätet.

En annan skoj sak att göra, det är en ”smak-challenge”. Allt som behövs är någon form av ögonbindel, samt en massa spännande smaker från kylskåpet och skafferiet. Låt barnen, med förbundna ögon, få testa goda smaker som honung, jordnötssmör och strössel och våga kanske slänga in en lite mer vågad smak i mixen också, som till exempel soja eller kaviar!

Andra trevliga saker att göra tillsammans är att baka, lägga pärlplattor, gå ut i skogen, bygga koja, spela sällskapsspel, eller pyssla ihop saker av det ni har hemma som toarullar, kartonger med mera.

Ibland kan det vara skönt att prata ut med ett proffs

23 Mar 2022

Kanske du har en nära vän som du gärna talar med då du känner dig nere? Visst kan det hjälpa, men ibland så ställs man ju inför saker som en vän kanske inte kan ta del av eller kan hjälpa dig med. Det kan då vara skönt att tala med ett proffs som en psykolog eller en terapeut. Sådana kan du hitta på www.younicterapi.se. I livet så kan det ju ske båda bra och dåliga saker. Det är ju så, att det goda kommer med det onda. Det kan ske förändringar i livet du inte var beredd på eller att det sker något du inte känner att du kan hantera på egen hand. Då kan det vara skönt att ha någon att tala med och kanske även få hjälp av.

Få hjälp med att hantera dina problem

Du kanske precis gått igenom en skilsmässa, eller så har du gått in i väggen och klarar inte av att jobba. Kanske du är stressad, oroad, känner ångest eller är deppig? Alla dessa olika saker är något du kan få hjälp med hos en psykolog eller terapeut. 

Att på egen hand försöka klara sig igenom vissa saker, det kan vara svårt. Det är då inte fel att boka en tid med en professionell samtalsterapeut.

Att prata med en terapeut kan även vara för dig som vill utvecklas och vill kunna öka självkänslan eller öka ditt självförtroende. Eller att du vill förändra något.

Viktigt ha koll på elsäkerhet när man har barn

24 Nov 2021

Att ha ett elsäkert hem, det är så klart viktigt, ovsett om man har barn eller inte. Men ungar i dag, de kan ju av nyfikenhet stoppa fingrar där de inte ska, så det är ofta ett annat tänk kring säkerhet när man har barn. En bra sak som är för alla familjer, det är att så fort en elinstallation ska göras i hemmet, då ska en elektriker i Lerum anlitas, eller en i den stad man bor i!

Du bör även noga se över hemmet, så att det är säkert för dig, för dina barn och övriga familjemedlemmar, även husdjuren!

En bra sak barnfamiljer kan satsa på är att använda petskydd i alla kontakter. Låt inte sladdar hänga löst framme heller, både för att barn kan dra i dem, så väl som det är stryprisk, eller husdjur bita av dem.

Bra råd och tips kring el och säkerhet

Hemma är det brta att ha en jordfelsbrytare samt att den regelbundet kontrolleras. Du bör även då och då se till att kontrollera a att alla sladdar, stickkontakter, strömbrytare och vägguttag är hela och sitter fast ordentligt. Använd aldrig trasiga elprodukter.

Se även till att aldrig lämna addare i ett uttag. Barn som kommer åt den kan få ström i sig om de till exempel suger eller biter på sladden. Ladda inga produkter i barnens rum heller!

Alla lampor ska hållas utom räckhåll för barn. Var extra uppmärksam på lampor som ser ut som

Städa sommarstugan inför säsongen

3 Jul 2021

Det är många som har sommarstuga och att fräscha upp den inför vistelsen där under sommaren är inte fel att göra. Har du nära till din stuga, så kan du göra det så snart det är isfritt ute. Annars får du ta det när det passar, men gärna före ni ska vara där. Om du behöver hjälp med att städa hemmet, så kan du anlita Jourstäd. Du kan höra med dem huruvida de även tar hand om städning av fritidshus eller sommarstuga, för då kanske du slipper göra det själv. Om du har bestämt dig för att flytta ut på heltid i din stuga, och säga upp lägenheten i stan, satsa då på en flyttstädning Malmö.

Fräscha upp stugan

Om din stuga varit igenbommad hela vintern, så kan det som sagt vara läge att fräscha upp den. Det genom att vädra ut unken luft, samt städa och göra det rent och fint och klart för att kunna vara där under hela sommaren. 

Om det varit djur inne i stugan under vintern, så undvik att ammsuga eller torrsopa avföring om det är oklart om det är från sorkar eller möss. Avföringen från sorkar kan innehålla ett virus som ger upphov till sorkfeber och dammsugning eller torrsopning kan sprida viruset i luften. Spraya diskmedel på avföringen, torka bort det med en fuktig gammal tygbit (exempelvis från ett lakan), släng det i soporna och tvätta händerna noga med tvål efteråt.

Smart med ett UV-tält

22 May 2021

Sommaren är härlig, men solen, den kan vara farlig. Det är bra att skydda dina barn och dig själv från den farliga UV strålningen. Det kan bland annat göras genom att skaffa ett så kallat UV tält. Jämför gärna på bastitest24. Sådana tält är bra om du har med en liten till stranden, för att de ska få bra skugga samt skyddas mot solens strålar. Det finns även andra sätt att skydda er mot solen. Det är till exempel bra att smörja in er alla med solskyddsfaktor. Barn bör ha minst SPF 50. Du själv bör inte ta för lågt heller till en början. Sedan finns det även smarta UV-badkläder och kläder för barn.

Varför ha ett UV-tält?

Att skaffa ett UV-tält är inte fel. Ni kan ha med det på stranden eller ha det i trädgården. Under sommaren är det som sagt mycket mer sol och då mer UV strålning. Du som har en liten en bör tänka på att skydda honom eller henne på bästa sätt. Ett UV tält ger även bra skugga. Bebisar och små barn bör inte vara ute i solen i allt för många timmar. Så är ni mycket ute under sommaren, smörj in er ofta, ha på er hatt eller keps, samt satsa på att ha ett UV-tält. De finns i flera bra modeller och storlekar. Jämför gärna olika mot varandra för att hitta den som passar er allra bäst.

Roliga saker att göra med barnen utomhus

20 May 2021

Att ta med barnen ut och leka eller hitta på saker är inte fel att göra. Det är allt för många barn som sitter vid någon form av skärm. Det är dator, tv eller surfplatta. Det finns ju en massa skoj ni kan hitta på tillsammans. En sak är att besöka en vattenlekplats, läs mer här om det. Sen tänkte jag ge fler tips nedan.

Kul saker att göra ute

Köp hem asfaltskritor och ta fram er kreativa ådra. Det är perfekt att måla med dem på trottarer. Det försvinner sedan då det regnar. Annnars kan ni testa att bygga koja. Det om ni har nära till skogen. Andra kul saker att göra ute är annars att leka hinderbana, blåsa såpbubblor eller leka med vatten. Kanske ha vattenkrig om det är varmt ute!

Ta er ut i skogen annars och klättra i träd, eller leta fåglar. I skogen kan ni även ordna med skattjakt. 

Hoppa hopprep eller spela kula eller ta fram rockringar och rocka loss! Annars kan det vara trevligt med en cykeltur tillsammans. Glöm inte hjälmarna!

En aktivitet annars är att vårstäda tillsammans i trädgården så att det blir fint. 

Lekar som kubb, brännboll, boule, krocket med mera är annars trevligt att ägna sig åt tillsammans. 

Att åka eller gå ut på utflykt är även det mysigt. Gör ordning mat eller fika tillsammans och ta er till en favoritplats och ät och njut!

Vad har du i skötväskan?

14 May 2021

Alla mammor och pappor håller nog med mig när jag säger att skötväskan är för liten. Det spelar ingen roll hur stor den för man fyller den till bristningsgränsen ändå. Men vad är det man behöver ha med sig egentligen? Jag har gjort en liten lista på saker som är bra att ha med sig:

  • Blöjor
  • Puder
  • Salva
  • Tvättlappar
  • Något för barnet att ligga på (handduk eller liggunderlag funkar)
  • Ombyte (två omgångar) 
  • Mat (burkmat, välling)
  • Nappflaska
  • Sked
  • Tallrik
  • Frukt
  • Kex (eller russin)

Ammar man så behöver man dessutom ha med sig inlägg till behån och är man en kvinna som har mycket mjölk är det ju inte fel att också ha en bröstpump. Ni ser ju själva! Det är massor med prylar som ska med när man ska ut en kort sväng med sitt barn! 

Vilken skötväska ska man ha?

Många barnvagnar har en skötväska som antingen följer med eller som ett tillbehör. De brukar vara väl anpassade för att användas och i dem finns oftast ett litet liggunderlag också. På bastitest24.se har de gjort ett test på skötväskor. Där kan du läsa mer om de som anses vara de bästa. 

Personligen anser jag att det fungerar precis lika bra med en liten ryggsäck. Huvudsaken är att man får plats med det man vill ha med sig. Ja, och att det är lätt att bära den både vid långa och korta promenader. Sen gör det ju inget om den också matchar barnvagnen. ;) 

Cykla med barn

29 Jan 2021

Att cykla med barn kan kännas lite vanskligt. Det är ju inte en säck med potatis man har på pakethållaren, utan ett barn som litar på att ni inte kommer att ramla. Men hur funkar det att cykla med barn på en elcykel? På fina Crescentcyklar går det i alla fall utmärkt. Här får du lite tips på saker du kan tänka på när du cyklar med barn. 

Rätt slags cykel gör det enklare

Det GÅR att montera en barnsits på en mountainbike men det är inte lätt. Det finns heller ingen direkt mening med det för vem skulle åka downhill med ett barn på sadeln? Nej, då föredrar jag att man använder sig av en vanlig cykel, som Crescent Elora som är en bra och stabil cykel. Det finns en bra pakethållare och det är enkelt att montera barnsitsen. 

Glöm inte hjälmen

För barn under 15 år är det lag på cykelhjälm, men för oss vuxna är det valfritt. När du cyklar med barn så måste du sätta säkerheten först och även om du cyklar på en fin och trygg Crescent så kan olyckan vara framme. Bär hjälm - om inte för din säkerhet så för att visa ditt barn att hjälm är normalt. 

För dig som cyklar med barn för första gången

Det läskiga är att kliva av och på cykeln med ett barn bak på cykeln. Om du ställer dig på en hög kant bredvid din cykel blir det enklare. eller välj en Crescent damcykel så blir det ännu lättare. 

Vad innebär personlig assistans?

18 Dec 2020

Det finns idag ganska många som har behov av det som heter personlig assistans. På www.ekensassistans.se finns det ett assistansbolag om det är så att du har behov av ett. Varför har man då personliga assistenter? Jo det är då man har behov av hjälp i sin vardag med det som kallas för grundläggande behov. Det kan vara att man måste ha hjälp med att äta, att klä av eller på sig, tvätta sig eller andra saker. Det finns krav för att man ska ha rätt till personlig assistans. Man måste vara under 65 år till exempel. Sedan måste man som sagt ha behov av hjälp med grundläggande behov. 

Vad gör en personlig assistent?

En personlig assistent är något man får om man har rätt till personlig assistans. Ofta är det en eller flera personer som hjälper dig med dina behov. Det en personlig assistent gör är att hjälpa dig så att du ska kunna leva så självständigt som möjligt och på det sätt du vill. De ska göra de saker du inte klarar av, som omfattar grundläggande behov. Det kan vara att du behöver hjälp med att tvätta dig, äta, klä av dig och klä på dig, andas och gå på toaletten.

För att få assistenter så måste du ansöka om det och det görs antingen via Försäkringskassan eller kommunen. Om det är mindre än 20 timmar per vecka  du behöver hjälp så är det kommunen du ansöker hos, annars är det Försäkringskassan.

Hur många gånger är det kul att flytta?

8 Dec 2020

Det finns två flyttar som jag minns allra bäst. Den första var när jag flyttade hemifrån. jag var världens lyckligaste och att packa upp kartongerna gick som en dans. Jag minns att vi körde mina grejer i bagaget på en kombi och det krävdes inte ens ett släp för att få med alla saker. Det räckte med ett par vändor med bilen så var det klart. 

Jag hade ingen soffa, inga köksmöbler och sängen var av en modell som dagens ungdomar nog skulle fnysa åt. Men det gjorde inget för jag var ju fri! Där och då så var det nästan magiskt och jag minns hur jag kände och den glädje jag fick av det. 

Flytt nummer två

Den andra flytten jag minns är med familjen och nu hade vi ju samlat på oss lite mer grejer om man säger så. Bara saker till barnrum fyllde ett släp och sedan våra saker ska vi inte prata om. Det var ... mycket! Jag kommer ihåg att jag sade att jag ångrade att jag inte valde att ta hjälp av en flyttfirma och det misstaget gör jag inte om. 

Ska vi flytta igen så kommer jag inte bära en enda pryl, det kan jag lova. Jag betalar hellre någon för det slitgörat. 

Bästa tipsen för en smidig flytt

Ska du flytta? Då har jag samlat på mig några bra tips som jag gärna delar med mig av. 

  • Packa väl: Saker som kan röra sig inuti en kartong kan också gå sönder. Köp gärna såna där majskorvar eller annat packmaterial som bubbelplast. 
  • Packa inte för tungt: Oavsett om det är du själv som ska bära eller en flyttfirma så är det viktigt att kartongerna går att bära på ett tryggt sätt. 
  • Lägg mattor i nya lägenheten/huset: Om du får bärhjälp så kommer de inte ta av sig skorna. Mattor skyddar golvet. 
  • Märk upp kartonger: Det blir mycket lättare om man ser på utsidan var kartongen ska placeras. Det är jobbigt att leta efter dricksglas i vardagsrummet. 

Och du, glöm inte att ha roligt! Det ska vara kul att flytta och är det inte det så får du se till att det blir det. 

Så många åsikter

5 Nov 2020

Jag tror att alla föräldrar går igenom det här, lite extra kanske de föräldrar som inte nödvändigtvis bara följer strömmen när det gäller barnuppfostran. Man får besked om att man väntar barn och tankarna går igång. Man funderar mycket på föräldraskapet; på vilken typ av människor man vill att ens barn ska bli, vilka värderingar de ska ha och hur de ska bete sig i relation till andra människor, djur och natur. Man bestämmer sig för att alltid vara konsekvent, göra medvetna val och finnas där för att vägleda.

Den svåra vägen

Själv var det mycket fokus på empati, ekologi och fantasi. Med allt vad det innebär i form av val gällande mat, kläder, leksaker, fritid, relationer etc. Det kräver mer av en medveten förälder att uppfostra ett barn. Den lätta lösningen är att uppfostra auktoritärt samt att trycka en skärm i barnens händer så fort man inte riktigt har tid eller ork att engagera sig i dem.

Men så kommer det en dag då barnen själva börjar vilja ha saker på sitt sätt och det är man nog sällan förberedd på. Man tror att om man bara bäddar väl de första åren så kommer resten av sig självt.

Det finns nog värre saker att bekymra sig över trots allt

Jag skriver detta för idag klickade jag hem sängkläder för barn (nya), fastän jag alltid sagt att second hand är bäst. Grejen är att sonen är galen i Emil i Lönneberga och födelsedagen är i antågande, så när jag hittade ett bäddset med Emil så kunder jag inte motstå. Jag tröstar mig själv med att det i alla fall är Emil han älskar och inte typ Cars.

Städning är kul, eller?

20 Sep 2020

Är man mamma så får man städa... massor! Det spelar knappt någon roll hur ofta man gör det för så fort man vänder ryggen till så är det som om något monster kommer fram och stökar ner igen. Jag börjar ledsna lite om man säger så. Damma, dammsuga, sopa, svabba, diska och ja du vet själv hur det brukar vara. Sen ringer en kompis och frågar om man har lust att komma och hjälpa till och städa lägenheten efter en flytt. Men hallå! Ring en städfirma i Norrtälje när du ska byta lägenhet där, jag har inte lust att vara städtant. Fast, det säger man ju inte. man tipsar väl lite snyggt om hur billigt det är eller så gör man det man lovade sig att aldrig göra igen: åker och hjälper till och flyttstädar. 

Jag är ingen "Superwoman"

Det är ju inte så att man på ett magiskt sätt blir stark och smart bara för att man har skaffat barn. Men vissa saker måste ju bara fixas, och det blir ju vi föräldrar som gör det. Som det här med städning till exempel. Behöver barnen hjälp så löser man det. Den dag de flyttar hemifrån så får man ju hjälpa till med det också liksom. Fast det är klart, en flyttfirma i Uppsala kan ju få lite jobb den dagen det är dags. I alla fall om det blir just Uppsala de flyttar till. Ska de läsa i Skövde eller Lund så finns det säkert flyttfirmor där med. 

← Äldre inlägg